fbpx

10 dB norm bij ondervloeren, wat houd dat in?

Terug naar Nieuws
10 dB norm ondervloeren | Estillon

10 dB norm bij ondervloeren, wat houd dat in?

10 dB norm ondervloeren

Bij de keuze van ondervloeren wordt in Nederland meestal gekeken of deze contactgeluid reduceren.  Meestal wordt aan deze vloeren de 10dB eis gehanteerd. Maar waarom deze eis? En hoe kunt u zien dat ondervloeren aan deze 10 dB norm voldoen? Hieronder leggen we het allemaal uit.

Wat is de 10 dB norm bij ondervloeren?

Geluid is een belangrijk issue in onze samenleving en met name dan geluidsoverlast. Dit laatste kunt u voorkomen door bijvoorbeeld uw huis goed te isoleren. Een juiste boven- en ondervloer draagt ook bij aan de geluidsreductie. In Nederland is het een eis (als het in het huishoudelijk regelement staat) om in appartementen een 10 dB (contactgeluidreductie norm) vloer te leggen, zodat de (onder)buren minder contactgeluidsoverlast zullen hebben.

Welke waarden worden er gehanteerd?

In de vloeren branche worden er met 2 waarden gewerkt,  Δllin en ΔLw. In Nederland hanteert men de  Δllin waardes.  Δllin (dBΔL) geeft de positieve contactgeluid reducerende effecten weer van ondervloeren ten opzichte van de originele kale betonvloeren. Een Δllin van 10dB komt overeen met een ΔLw van ongeveer 21dB.
TUV 10dB certifcaat TUV Floorfixx regular

Waarom een 10 dB norm bij ondervloeren?

In Nederland wil men graag ook de lage tonen meten omdat die meer doordringen in de vloer. Daarvoor is er hier gekozen voor een breed frequentiebereik gericht op deze lage tonen.

Een ondervloer wordt getest in combinatie met een bovenvloer. De combinatie wordt belast op een betonnen referentievloer. Op vastgestelde punten worden gewichten geplaatst. De meetwaarden worden berekend tot één getal. Dit is geluidsverbetering in dB. Als deze meting voldoet aan minimaal 10 dB kan de ondervloer gecertificeerd worden. Estillon laat haar ondervloeren meten door TÜV Rheinland.

Hoe kan ik zien dat een ondervloer voldoet aan de 10 dB norm?

Bij het geaccrediteerde meetinstituut TÜV Rheinland kunt u een ondervloer (i.c.m. vloerbedekking) laten testen op de geluidsnorm van 10 dB. Dit keurmerk is een vrijwillige certificering van ondervloeren dat consumenten helpt de beste ondervloeren te kiezen op de markt.

Gecertificeerde ondervloeren

Met een gecertificeerde ondervloer kun je, als je een appartement hebt,  bij de VvE (Vereniging van Eigenaren)  aantonen dat de aangeschafte ondervloer voldoet aan de 10 dB ΔLlin-eis. Gecertificeerde ondervloeren zijn herkenbaar aan het bekende TÜV Rheinland-keurmerk. Het certificaat kun je vinden in de Certipedia online certificatendatabase.

Hoe meet  TÜV een ondervloer op de 10 dB geluidsnorm?

TÜV Rheinland meet en certificeert ondervloeren volgens een aantal NEN-EN-ISO standaarden.  In 4 stappen wordt een vloer getest.

STAP 1

Er wordt een sample geselecteerd. Experts testen de vloer in een speciaal uitgerust laboratorium.

STAP 2

Het sample wordt geanalyseerd volgens een aantal protocollen en de contactgeluidreductie wordt berekend.

STAP 3

Bij een positief resultaat wordt een certificaat verstrekt en krijgt de ondervloer een keurmerk.

STAP 4

Nadat het certificaat is behaald volgen er periodieke keuringen zodat men kan kijken of de ondervloer aan de gestelde eisen blijft voldoen. TÜV experts testen dan de ondervloeren die uit de markt worden gehaald, of ze doen een productie controle in de fabriek.


Conclusie

De producten die een TÜV 10 dB label (geluidcertificaat) hebben zijn getest in combinatie met laminaat, wat niet betekent dat de toepassing van houten planken of parket ook direct een 10 dB geluid reducerend resultaat levert!

Welke Estillon producten het TÜV label hebben vindt u hieronder of kunt u vinden via onze productzoeker.

ESTILLON Productzoeker

Collectie Estillon: Ondertapijten en ondervloeren

0 gevonden

Folder 10 dB ondervloeren

Folder-testing-underlays
Terug naar Nieuws