fbpx

Voor je begint met installeren,
altijd de ondervloer acclimatiseren!

Een nieuwe ondervloer?

  • 48-72 uur laten acclimatiseren in de ruimte waar deze komt te liggen!
  • Binnentemperatuur die lijkt op de uiteindelijke binnentemperatuur
  • Luchtvochtigheid tussen de 50% en 70%
  • Vloerpakken horizontaal leggen
  • Niet acclimatiseren in de buurt van verwarmingen of kachels

Waarom moet een ondervloer
acclimatiseren?

Het maakt niet uit wat voor type ondervloer je kiest. Iedere ondervloer moet eerst acclimatiseren. Met het acclimatiseren van de nieuwe ondervloer bedoelen we de vloerdelen laten wennen aan het binnenklimaat van de ruimte waar de vloer gelegd gaat worden. Dit zorgt ervoor dat de vloer achteraf niet gaat werken, zoals uitzetten of krimpen.

Hoelang moet je een ondervloer
laten acclimatiseren?

Ons advies is om de ondervloeren tussen de 48 en 72 uur te laten acclimatiseren. Bij een temperatuur tussen de 15 en 20°C. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de ondervloer wordt opgeslagen in de ruimte waar hij gelegd gaat worden zodat de ondervloer zich aanpast aan de juiste omstandigheden. Zorg daarom voor een binnentemperatuur die het meeste lijkt op de uiteindelijke binnentemperatuur. Heb jij de thermostaat altijd rond de 20°C staan? Zorg er dan voor dat bij het acclimatiseren de thermostaat op ongeveer dezelfde temperatuur staat.  De luchtvochtigheid van de ruimte moet zo tussen de 50% en 70% gehouden worden. Dit kan je meten met een speciale vochtmeter.

Verder is het belangrijk om de ondervloer horizontaal te laten liggen. Zet vloerpakken nooit rechtop! Houd er tevens rekening mee dat ze niet te dicht bij een verwarming of kachel liggen. Met directe warmte dichtbij de ondervloerdelen kan de vloer niet optimaal wennen aan het binnenklimaat.